Gyakori kérdések és válaszok a törvénymódosítással kapcsolatban

Tisztelt Ügyfelünk!

A Parlament által elfogadott, 2018.10.17. napján hatályba lépő 2018. évi LXIII. törvénnyel kapcsolatban leggyakrabban felmerült kérdések alapján összeállítottunk egy tájékoztatót. Bízunk benne, hogy választ ad az Ön kérdéseire is.

Amennyiben a lenti információk között nem találta meg az Önt érintő választ, kérjük, készítse elő szerződése számát, és keresse Ügyfélszolgáltunkat vagy Személyi Bankárát a gyors ügyintézés érdekében.

 

Mi garantálja, hogy a meglévő szerződések állami támogatását nem veszik el?

 

Az Ltp. törvény módosítása rögzíti, hogy a támogatás mértékének és felső határának módosítása a már megkötött szerződéseket nem érinti. Kivéve, ha a lakás-előtakarékossági szerződés megtakarítási idejét 2018.10.16-a után hosszabbították meg.

 

Milyen dátumig aláírt szerződési ajánlat esetén jár az állami támogatás?

 

Az ajánlat aláírásának dátuma számít, vagyis a 2018.10.16-ig aláírt ajánlatra jár az állami támogatás. 2018.10.17-e után aláírt ajánlatokra, már nem jár az állami támogatás.

 

A 2018.10.16-ig aláírt ajánlatokra meddig kell teljesíteni a számlanyitási díj és az első havi megtakarítás befizetését?

 

A szerződésre fizetendő számlanyitási díj, továbbá a megtakarítások esedékességére és befizetési határidejére továbbra is az eddigi szabályok alkalmazandóak.

 

Meddig jár állami támogatás a már futó szerződésekre?

 

Az Ön által megkötött szerződés alapján rögzített feltételek szerinti futamidő végéig jár az állami támogatás.

 

Jár-e állami támogatás a kiutalási időszak alatt befizetett megtakarításra?

 

A kiutalási időszak alatt befizetett összeg nem része a szerződésben rögzített futamidőnek, ezért arra az időszakra a törvénymódosítást követően nem jár az állami támogatás.

 

Jár-e állami támogatás arra a megtakarításra, amelyet a szerződésben vállalt összegen felül helyezek el?

 

Csak az Ön által megkötött szerződés alapján rögzített feltételek szerinti, havi betét mértéke szerint jár az állami támogatás. A szerződésben rögzített mértéket meghaladóan fizetett betétre nem jár az állami támogatás.

 

Befolyásolja-e a törvénymódosítás a korábbi befizetéseimet?

 

A törvénymódosítás nem befolyásolja a 2018.10.17. előtt történt befizetésekre történő állami támogatás jóváírásokat.

 

Hogyan hajtható végre a szerződés módosítása a törvénymódosítást követően?

 

Szerződéses összeg emelést, futamidő hosszabbítást, megosztást, állami támogatásra való jogosultsággal kizárólag 2018.10.16-ig aláírt módosítási kérelmek esetén lehet teljesíteni. A 2018.10.17-én, vagy utána aláírt módosítási kérelmekre, a korábban megkötött szerződésében rögzített fizetési feltételektől eltérő megtakarítás után, állami támogatás nem jár.

 

Módosítható a kedvezményezett személye és kaphat-e állami támogatást?

 

Lehet kedvezményezettet módosítani az eredetileg állami támogatás-jogosult szerződésen. Továbbra is a korábbi szabályok szerint kap rá állami támogatást.

 

Milyen feltételekkel változtatható meg az állami támogatás iránti igény?

 

A korábban kötött szerződéseken az állami támogatás igény megjelölhető marad, a 2018. október 16-án érvényes futamidőn és szerződés alapján rögzített feltételeken belül, pl. ha korábban nem igényelt állami támogatást, vagy személycserék esetén.

 

Átruházható-e a szerződés közeli hozzátartozóra?

 

Átruházás közeli hozzátartozóra továbbra is lehetséges.

 

Mi történik a szerződés öröklése esetén?

 

Jogutódlás történik, ezért az állami támogatásra jogosult örökhagyó szerződése állami támogatás-jogosultként folytatható.