Az új lakáshitelek közel 20%-át a Fundamenta folyósította 2017-ben

2017-ben ismét rekordszámokat ért el a Fundamenta, lakásszámla-értékesítését negyedével, lakáshitel-kihelyezését 13%-kal növelte az előző évhez képest. A Társaság lakáshitelpiaci részesedése ennek köszönhetően 18%-os volt az új folyósítások terén, míg 11%-ra nőtt a teljes magyar lakáshitel-állomány tekintetében. Még jelentősebb, 50% feletti a Fundamenta részaránya a legalább 5 éves kamatperiódusú lakáshitelek közt, a Társaság ugyanis azon ritka hitelintézetek egyike, amely kamatkockázat nélküli, a teljes futamidő alatt rögzített kamatú hiteleket nyújt.

Újabb rekordév a lakásszámla-értékesítésben

A Fundamenta 2017-ben is fenntartotta töretlen növekedését a lakásszámla-értékesítés piacán, az előző évhez képest 25%-kal több lakás-takarékpénztári szerződést kötött. A kedvező makrogazdasági környezet, a tartósan alacsony kamatszint, a bővülő foglalkoztatottság és a lakáspiacon tapasztalt fellendülés egyaránt erősítették a lakásszámlák iránti keresletet.

Az új szerződések háromnegyedét 2017-ben is a Személyi Bankár hálózat kötötte, az értékesítési partnerek teljesítménye 20%-ot, míg az online felületen és a telefonon kötött szerződések aránya 5%-ot tett ki a teljes értékesítésből.

Az ügyfelek által kötött szerződések átlagos összege 4,2 millió Ft volt, amely 5%-os növekedést jelent az előző évhez képest. Szintén nőtt az állami támogatást maximálisan kihasználó ügyfelek aránya, 2017-ben ugyanis az új szerződések 75%-át havi 20 ezer Ft-os megtakarítás mellett kötötték. Az öngondoskodás fontosságának és az ügyfelek tudatosságának erősödését bizonyítja, hogy ez az arány közel a duplája a 10 évvel ezelőtti értéknek.

Pozitív trendet jelent az a tény is, hogy tovább emelkedett a hosszú, 8-10 éves futamidejű termékek iránti kereslet. Ma már az ügyfelek egyharmada hosszú távú megtakarítást választ saját, illetve gyermeke számára.

Piacvezető lakástakarék – piacvezető termék

A 2017-es év legnagyobb újítása az értékesítés terén az új lakásszámla-módozatok decemberi bevezetése volt. A korábbi termékek helyébe a tavalyi év végén új, alacsonyabb hitelkamatú termékek léptek. Az Otthontervező Lakásszámla 3,5%-os lakáskölcsön-kamata jelenleg messze a legalacsonyabb hitelkamat, amelyet lakás-takarékpénztár kínál. Emellett további vonzó újítás, hogy (az állami támogatás felső korlátjának megtartása mellett) már havi 40 ezer Ft-os megtakarítás elhelyezésére és ezzel párhuzamosan még magasabb hitelösszeg (akár 13,6 millió Ft) elérésére is lehetősége van az új ügyfeleknek egy szerződés megkötésével.

A lakáshitelpiac felelősségteljes és meghatározó szereplője

2017-ben ismét jelentős szerepet vállalt a Fundamenta az új lakáshitelek piacán, az előző évhez képest 13%-kal, 114 milliárd Ft-ra növelte hitelezési teljesítményét. Ezáltal a dinamikusan bővülő lakáshitelpiacon is magas szinten, 18%-on tartotta részesedését – azaz az új lakáshitelek kb. hatodát a Fundamenta folyósította.

A megalapozott, hosszú távú hitelezési stratégiának köszönhetően 2017 végére 343 milliárd Ft-ra duzzadt a Fundamenta hitelállománya – ezzel a teljes hazai lakáshitel-állomány 11%-át tudhatja magáénak a legnagyobb hazai lakás-takarékpénztár.

A Fundamenta hiteleit – a kedvező kondíciók és a kapcsolódó állami támogatás mellett – az teszi különösen vonzóvá, hogy a kamatok és törlesztőrészletek a futamidő végéig rögzítettek, az ügyfélnek nem kell kamatkockázattal számolnia, ezáltal a termék válságálló és biztonságos. A piaci szereplők által 2017-ben kihelyezett lakáshitelek csupán harmada tartozott az 5 éven túli kamatfixálású termékek közé – ezen kiszámíthatónak tekinthető hiteleket tartalmazó kategórián belül a Fundamenta részesedése 54% volt.

Tovább nőtt a felújítás és az építés aránya

A Fundamentánál regisztrált hitelfelhasználási célok között – a piaci átlagokhoz hasonlóan – a vásárlás aránya a legmagasabb. Sokatmondó ugyanakkor, hogy közel 30%-kal nőtt a gazdaságélénkítő lakáscélok, az építés és a felújítás részaránya a hitelcélok között, ezzel utóbbi jelentősen meghaladja a piaci átlagot. Felújítási célra a kihelyezett hitelösszeg több mint 20%-át fordították az ügyfelek, míg az építési célú kölcsönök aránya 7% fölé nőtt 2017-ben.

Stabil lakásfinanszírozás a következő években is

A Fundamenta 2017-ben az ügyfélszerződések darabszámát és volumenét tekintve is jelentős növekedést mutatott fel. A Társaság az év végén 780 ezer darab szerződést kezelt, ami azt jelenti, hogy az elkövetkező években több mint félmillió háztartás, azaz mintegy 1-1,5 millió ember tervezi a Fundamentán keresztül megvalósítani lakáscélú beruházását, lakhatással kapcsolatos körülményeinek javítását. A közel 800 ezer szerződés összegszerűen 3000 milliárd Ft-os felvehető összeget jelent az elkövetkező évekre, amely az egy éves magyarországi lakáspiaci forgalom másfélszerese.

A Fundamenta-Lakáskassza az elmúlt két évtizedben egymillió ügyfél lakásálmának megvalósulásához járult hozzá, és stabil szerződésállományának köszönhetően a következő évekre is jelentős, évi 250-300 milliárd Ft-os lakáscélú kifizetési képességgel rendelkezik. Ez az éves GDP 0,6-1%-ának felel meg. Ezáltal egy esetleges gazdasági lassulás esetén is évekig biztosított az ügyfelek lakáscéljainak megvalósítása, miközben a számlával igazolt beruházások elősegítik a hazai lakásállomány fejlesztését, és jelentős illeték-, illetve ÁFA-bevételt generálnak” – nyilatkozta Tátrai Bernadett, a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A tavalyi év folyamán az ügyfelek 118 milliárd Ft-ot helyeztek el megtakarításként a Társaságnál, amellyel a pénzintézet betétállománya 434 milliárd Ft fölé nőtt. Ezzel párhuzamosan az ügyfeleknek kifizetett összeg is gyarapodott, a Fundamenta tavaly 210 milliárd Ft-ot fizetett ki ügyfeleinek. Ez az összeg közel hétszerese a 2017-ben a lakás-előtakarékoskodók részére jóváírt állami támogatásnak – azaz az állam minden elköltött 1 Ft-ja közel 7 Ft beruházást indukált a lakás-takarékpénztáron keresztül. A Társaság tervei szerint ez az arány hosszú távon is fenntartható.

Növekvő eredmény – növekvő hozzájárulás

A pozitív gazdasági hatásoknak és a dinamikusan növekvő, kiemelkedő minőségű betét- és hitelállománynak köszönhetően a Társaság 10%-kal növelte a (magyar számviteli szabályok szerint számolt) konszolidált adózás utáni eredményét, amely így 5,8 milliárd Ft-ot tett ki.

Az eredmény nagyobb része ebben az évben is a hitelezéshez és stabil működéshez szükséges tőkét növelte, és csak kisebb része került kifizetésre a tulajdonosoknak osztalékként.

Szintén meghaladta a 2017-es év után kifizetett osztalékot a Társaság által fizetett adók és járulékok összege, melyek által a Fundamenta a tavalyi évben csaknem 5 milliárd Ft-tal gyarapította az államkasszát.

A növekvő értékesítésnek és szerződésállománynak köszönhetően a munkahelyteremtésben is élen járt a Fundamenta. A Társaság alkalmazotti létszáma az elmúlt 5 évben több mint 50%-kal, mintegy 180 fővel nőtt, miközben dinamikusan, közel duplájára bővült az saját értékesítési hálózat is.

Lehetőségek, kihívások

A Fundamenta a következő évek stratégiáját négy alappillérre építi, ennek megfelelően mind értékesítési, mind hitelezési, mind általános működési területein a növekedést, a hatékonyságot, a kockázattudatosságot és a minél magasabb ügyfélélményt tartja szem előtt.

„Vállalati stratégiánkban nagy fókuszt helyezünk arra, hogy szervezeti kultúránkba beágyazzuk az innovációt, és 21. századi digitális pénzügyi megoldásokat alkalmazzunk, hiszen a fintech megoldások terjedése számunkra is új távlatokat nyit meg az ügyfélakvizícióban, az ügyfelekkel való kapcsolattársban és új lakáscélú pénzügyi termékek kialakításában” – emelte ki Tátrai Bernadett.

Üzleti folyamatain túl a Fundamenta két területre fókuszál társadalmi felelősségvállalási tevékenységét illetően. A 2012-ben létrehozott Gondoskodás Alapítványon keresztül szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű, saját erejükből öngondoskodásra nem képes egyéneket és közösségeket támogat, valamint egészségmegőrzési és prevenciós programokat szervez.

Fontos küldetésének tekinti a pénzügyi edukációt, ennek érdekében vezette be 2013-ban a FundiMini gyerekprogramot 6-12 éves gyermekek számára. Zsebpénzük gyarapodását az Okospersellyel összekapcsolható www.fundimini.hu weboldalon keresztül tudják követni, és az itt megjelenő edukatív játékok használata közben megtanulhatják, miként kezeljék kis vagyonukat. A Társaság 2014 óta aktívan támogatja a Pénz7 programsorozatot, amelynek célja szintén a gyermekek pénzügyi tudatosságra nevelése. Ezen tevékenységeiért a Fundamenta 2018 márciusában megkapta a Magyar Bankszövetségtől a Pénzügyi Kultúra Nagykövete intézményi díjat.