Ugrás a tartalomhoz
  • Hasznos
  • 2021.évi fizetési moratórium

Tájékoztatás a fizetési moratóriumról

A jelenleg érvényes fizetési moratórium a Kormány döntése értelmében 2021.06.30. helyett 2021.09.30. napjáig vehető igénybe.  A moratórium 2021. október 1. napjától érvényes feltételeiről a vonatkozó jogszabály megjelenését követően tudunk tájékoztatást nyújtani honlapunkon. Köszönjük megértését!

Fundamenta-Lakáskassza Zrt.

Fontos tudnivalók a moratóriumról

 

A 2020. március 18. 24:00 óráig folyósított hitelek tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettségét 2020. december 31-éig felfüggesztette a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvény.

A hiteltörlesztési moratórium veszélyhelyzettel kapcsolatos különös szabályainak bevezetéséről szóló 637/2020. (XII. 22.) Korm. rendelettel módosított 2020. évi CVII. törvény értelmében a fizetési moratórium igénybevételének lehetősége 2021. január 1. és 2021. szeptember 30. közötti időszakra továbbra is automatikusan biztosított valamennyi adós számára változatlan formában, és a 2020. évben érvényes feltételekkel.

Amennyiben jelenleg is él a fizetési moratórium lehetőségével, és a továbbiakban sem szeretné fizetni hitelének a törlesztőrészleteit a moratórium alatt, úgy nincs további teendője, a törlesztőrészleteire 2021. szeptember 30-áig továbbra sem indítunk beszedést. Ehhez (a korábbi rendelkezésekkel ellentétben) további, a kiemelt társadalmi csoportokra vonatkozó jogosultság igazolására nincs szükség.

  • A 2020. évi és a 2021. évi fizetési moratóriumot is kizárólag a 2020. március 18. 24:00 óráig már folyósított kölcsönökre lehet alkalmazni!
  • Ha Ön tovább szeretné fizetni a törlesztőrészleteket, erre lehetősége van, mivel a fizetési moratórium nem érinti az ügyfelek azon jogát, hogy az eredeti szerződési feltételek szerint teljesítsenek. A csoportos beszedések időpontjáról itt tájékozódhat: Csoportos beszedési naptár 2021.
  • Amennyiben Ön él a fizetési moratórium lehetőségével, az a törlesztési idő kitolódásával jár.
  • A fizetési moratórium fennállása alatt lejáró szerződések futamideje 2021. szeptember 30-áig meghosszabbodik.

 

 

Tudta, hogy bármikor kiléphet a moratóriumból?

A moratórium miatt felhalmozódott összeget bármikor, díjmentesen, részben vagy egészben rendezheti. Ezáltal jelentősen csökkentheti a moratórium miatt keletkezett többlet fizetendő összeget, illetve a futamidő meghosszabbodás mértékét.

 Bővebb információt a www.fundamenta.hu/kilepes-a-moratoriumbol oldalon talál.

A moratórium igénybevételének hatása a hitelszerződésre

 

képekre kattintva, infografikáink segítségével egyszerűen áttekintheti a moratórium igénybevételének hatását hitelszerződésére:

Azonnali áthidaló kölcsön esetén

Áthidaló kölcsön esetén

Áthidaló kölcsön infografika

Lakáskölcsön esetén

Lakáskölcsön infografika

 

További kérdése van?

 

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban kérdése van, érdeklődhet telefonos ügyfélszolgálatunkon a 06 1 411 8181-es telefonszámon vagy Személyi Bankáránál.

A gyorsabb ügyintézés érdekében, kérjük, tekintse meg mely időpontokban a leggyorsabb az ügyintézés telefonos ügyfélszolgálatunkon.

Mi a véleménye a honlapról?

 

Kérjük, ossza meg véleményét  a fundamenta.hu-val kapcsolatban az alábbi gombra kattintva. Előre is köszönjük segítségét!