Ugrás a tartalomhoz
  • Moratórium
  • Tájékoztató a fizetési moratóriumról

Fontos tudnivalók a moratóriumról

 

A Kormány döntése értelmében (536/2021. (IX. 15.) Korm. rendelet) 2021. november 1-jétől 2022. június 30-ig a hitelmoratóriumot kizárólag azok vehetik igénybe, akik:

 

  • 2021. szeptemberében igénybe vették a moratóriumot, és

 

  • 2021. október 31-ig személyesen Ügyfélszolgálatunkon, vagy online érvényes nyilatkozatott tettek arról, hogy továbbra is élni kívánnak a moratórium lehetőségével, továbbá a következő társadalmi csoportokba tartoznak:

 

- nyugdíjasok,

- gyermeket nevelők, vagy a várandósság 12. hetét meghaladóan gyermeket várók,

- munkanélküliek (2020. március 18. napját követően legalább 30 napig, vagy a kérelem benyújtásakor álláskeresőnek minősül a 1991. évi IV. törvény alapján),

- közfoglalkoztatottak (2020. március 18. napját követően közfoglalkoztatási jogviszonyban állt, vagy a kérelem benyújtásakor közfoglalkoztatási jogviszonyban áll),

- a háztartásban a jövedelem tartósan csökkent 2020. március 18. napját követően.

 

  • A 2021. október 31-i határidőt követően megtett nyilatkozatokat a Fundamenta nem fogadhatja el a hatályos jogszabályi rendelkezések szerint, tehát 2021. november 1-től a moratóriumba már nem lehet belépni.

 

  • Társasházak illetve lakásszövetkezetek nem vehetik igénybe a fizetési moratóriumot 2021. november 1-től.

Kilépés a moratóriumból

 

A moratóriumban maradásnak hosszú távú hatásai lehetnek hitelére, ezért csak abban az esetben ajánljuk Önnek, ha aktuális élethelyzete alapján ez valós segítséget jelent.

Ha anyagi helyzete megengedi, javasoljuk, hogy lépjen ki a moratóriumból és folytassa hitelének törlesztését! A további rendszeres törlesztéssel elkerülheti, hogy a fizetési moratórium miatt tovább növekedjen a visszafizetendő tartozása és a futamidő még hosszabbá váljon.

Bármikor kérheti a hiteltörlesztés folytatását. Ehhez kérjük, jelezze felénk továbbfizetési szándékát, az alábbi elérhetőségeink egyikén:

 

  • Fundamenta WebBankár: A belépés után a jobb felső sarokban boríték ikon >> Új üzenet írása >> Tárgy: Fizetési moratórium: Kérem a hiteltörlesztés folytatását

 

  • fundamenta.hu/kapcsolat: Írjon nekünk! >> Ügyfél vagyok >> Fizetési moratórium: Kérem a hiteltörlesztés folytatását

 

  • Telefonos ügyfélszolgálat: 06 1 411 8181 >> 9 menüpont

 

 

Bővebb információt a Kilépés a moratóriumból aloldalunkon talál.

 

Tudta, hogy bármikor, díjmentesen, részben vagy egészben rendezheti a moratórium miatt felhalmozódott összeget? Ezáltal jelentősen csökkentheti a moratórium miatt keletkezett többlet fizetendő összeget, illetve a futamidő meghosszabbodás mértékét.

Bővebb információt a www.fundamenta.hu/kilepes-a-moratoriumbol oldalon talál.

A moratórium igénybevételének hatása a hitelszerződésre

Azonnali áthidaló 

kölcsön esetén

Áthidaló kölcsön

esetén

Áthidaló kölcsön infografika

Lakáskölcsön

esetén

Lakáskölcsön infografika

 

További kérdése van?

 

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban kérdése van, érdeklődhet telefonos ügyfélszolgálatunkon a 06 1 411 8181-es telefonszámon vagy Személyi Bankáránál.

A gyorsabb ügyintézés érdekében, kérjük, tekintse meg mely időpontokban a leggyorsabb az ügyintézés telefonos ügyfélszolgálatunkon.

Mi a véleménye a honlapról?

 

Kérjük, ossza meg véleményét a fundamenta.hu-val kapcsolatban az alábbi gombra kattintva. Előre is köszönjük segítségét!